Sterk in Sport- en Spelevenementen

Opleiding LSR Martial Arts niveau 3 afgesloten met een spetterend examen.

Opleiding LSR Martial Arts niveau 3 afgesloten met een spetterend examen.

Op zaterdag 12 april stonden de 11 examen kandidaten van de opleiding LSR MA 3 met ruim 100 enthousiaste deelnemers klaar bij sportcentrum Blokweer om met de Proeve van Bekwaamheid te beginnen. Op 4 velden werd het PvB afgenomen. Alle cursisten hadden een eigen examen les voorbereid met als resultaat dat er heel verschillende activiteiten te zien waren. Aangezien het hier om een opleiding Leider Sportieve Recreatie Martial Arts ging waren de speelse en creatieve elementen duidelijk herkenbaar.

Speels en creatief

Daar waar een traditionele MA training vaak met veel herhalingen en een strakke leiding gepaard gaat was hier goed zichtbaar dat het aanleren van technieken ook op een speelse of wedstrijd achtige manier kan. Het een sluit het ander niet uit. In de opmerkingen van deelnemers en begeleiders kwam naar voren dat deze wijze van lesgeven een goede aanvulling is op de Martial Arts. Dit hebben ook de cursisten ervaren tijdens de opleiding die 10 bijeenkomsten van 5 uur op de zaterdag ochtend duurde. Het leren, om op een andere manier naar lesgeven en leerprocessen te kijken vroeg enige tijd maar daarna was het hek van de dam en werden de docenten elke opleiding bijeenkomst weer verrast met nieuwe spelen en trainingsvormen. De cursisten kwamen met zeer ongebruikelijke materialen naar de lessen zoals knijpers, ballonnen, isolatie buizen blinddoeken en nog veel meer. Ook de docenten gaven aan dat zij met veel plezier deze opleiding hadden gegeven en hun waardering uitspraken over de cursisten voor de creativiteit en inzet. Ook vanwege de enthousiaste verhalen van de cursisten over de reacties op hun lessen van de leerlingen, als er speelse elementen in de les werden geïntroduceerd. Vooral de inzet was zeer goed. Met een verzuim van 0.00000 in de opleiding afgesloten.

Toegevoegde workshops

De opleiding LSR MA 3 is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de Nederlandse Culturele Sportbond en het Recreators Sportteam die de gehele uitvoering voor zijn rekening heeft genomen, vanaf de concept ontwikkeling tot en met het PvB. Tijdens de opleiding zijn er twee workshops gegeven die in het teken stonden van coaching van wedstrijden en afnemen van vaardigheidstoetsen. Deze twee workshops sluiten aan op de onderdelen 3.2 en 3.5 van de opleiding LMA.

Allemaal geslaagd

Met het behalen van het diploma LSR MA 3 mogen de 11 kandidaten, die allemaal geslaagd zijn, optreden als zelfstandig trainer/lesgever binnen verenigingen en scholen. Het diploma LSR is geautoriseerd door de NSA, de ASK onder auspiciën van NOC*NSF.

Fred Peters namens NCS en Recreators Sportteam