Sterk in Sport- en Spelevenementen

Allerlei verschillende spelen

Voor de recreatie sportleider is het van belang om veel verschillende spelvormen te kennen  zodat je telkens voor afwisseling kan zorgen als je met vaste groepen aan het sporten bent. Nu zijn er in de afgelopen jaren ontzettend veel spelen bedacht.

Het gevaar dat op de loer ligt is dat je in de loop van de tijd een aantal spelen vaak terug laat komen en zo een favoriet  maar beperkt repoitair ontwikkeld. Creativiteit om nieuwe spelen te bedenken is een talent dat niet iedereen bezit.

Daarom hier heel veel spelvormen die je kunnen inspireren om de sport en spel lessen verrassend en afwisselend te houden     

Kijk op deze site voor 1001 spelletjes http://www.rayfra.nl/recreatie/

Competities en Toernooien

Als je een competitie of een toernooi moet organiseren is het vaak een hele toer om het speelschema te maken. Om toernooischema's te maken zijn er een aantal hulpmiddelen.
in de bijlage worden de volgende organisatieschema's behandeld

  • Het uitdaag systeem
  • Afvalsystemen
  • Poule-systeem met hele en halve competitie
  • kloksystemen
  • reader volgt snel

!n dit programma kan je makkelijk een toernooischema maken met wel 20 poules en 50 teams  toernooi schema

 

50 tikspelen

20 estafettespelen

35 gezelschapsspelen 

35 kringspelen

20 dode momentenspelen

Ravijnspel

25 Levendige spelen, new games en parachute

 

Tafelspelen

Tafelspelen zijn spelen die je kunt spelen met 5 tot 8 personen. De naam zegt het al, je zit met de spelers om de tafel. De spelen zijn eenvoudig en met materialen die goedkoop zijn of je zelf kan maken.
Tafelspelen zijn geschikt voor regenachtige dagen tijdens een kampweek of als de training niet kan doorgaan en je de spelers niet eerder naar huis wilt sturen.
De organisatie is eenvoudig. Maak kaarten van elk spel, met daarop de spelbeschrijving en de spelregels, op A4. Deze kan je dan op de tafel leggen. Verdeel de deelnemers in gelijke groepen, net zoveel als er tafels zijn. Bij grote groepen kan je de spelen dubbel uitzetten. Per spel kan je ongeveer 10 tot 15 minuten spelen. Speel niet meer dan vier verschillende spelen (een uur) achter elkaar. Daarna treed er verzadiging op.
Als je begint laat je een van de deelnemers het spel voorlezen aan de andere spelers aan de tafel. Daarna gaat men spelen. Je zult hier en daar wat moeten bijsturen tijdens het spelen. Als een spelronde is afgelopen gaat de groep naar een andere tafel voor een nieuw spel. Een de spelers blijft aan de tafel zitten en legt met zijn ervaring het spel uit aan de nieuwe groep. Na de uitleg gaat deze speler naar zijn eigen groep en krijgt kort even de uitleg van het nieuwe spel.
Tafelspelen

Kijk naar de tafelspelen

Teambuildings vormen 

Buitenspelen 

Diverse spelletjes voor kinderen 

kleine binnenspelen 

Dodemomenten spelen zonder materiaal 

Les Wiki.  

De wikipedia voor het onderwijs met een heel uitgebreide bibliotheek allerlei soorten spelen die in de opleiding LSR 2 en 3 van toepassing zijn