Sterk in Sport- en Spelevenementen

Drie jongerenwerkers gediplomeerd recreatiesportleider

Foto en tekst Gerrit Steen.

Drie jongerenwerkers gediplomeerd recreatiesportleider

In sneltreinvaart heeft Maarten van Bergen van Recreators Sportteam drie Nijkerkse jongerenwerkers aan het diploma Leider Sportieve Recreatie (LSR) niveau 3 geholpen. Vorige week deden ze met succes examen in de sporthal aan het Ridderspoor in Hoevelaken, nadat ze in maart met de opleiding begonnen waren. De jongerenwerkers Linda van Vliet, werkzaam bij Blitz in Hoevelaken, Jesse IJdo, werkzaam bij Blitz Hoevelaken en Chill Out Nijkerk en Lars Oostland, werkzaam bij Chill Out in Nijkerk, waren na afloop zeer tevreden over de cursus, waardoor ze in staat zijn om zelfstandig sport- en spelactiviteiten te organiseren.

Maarten van Bergen: ,,Omdat het al gediplomeerde jongerenwerkers zijn, konden ze direct instromen op niveau 3. In het dagelijks werk organiseerden ze al zelfstandig instuifachtige activiteiten, met deze cursus leren ze meer improviseren. De ene keer komen er bijvoorbeeld 3 deelnemers op een activiteit af, een andere keer misschien wel 20. Het is zaak om dan een aantal handvatten tot je beschikking te hebben om alles soepel en in goede banen te laten verlopen." SPORTIEF EN GEZOND De opleiding past ook goed in het Nijkerkse programma 'Sportief en Gezond'. De werkgever van de cursisten, in dit geval Robert den Hartog van Jeugd en Jongerenwerk Nijkerk, ziet ook het belang in van gediplomeerde mensen, vervolgt Maarten van Bergen. Tijdens het praktijkexamen gaven Linda, Jesse en Lars les aan een deel van groep 6, 7 en 8 van christelijke basisschool De Spreng. De leerlingen vonden het prachtig, zij kregen diverse spelvormen voorgeschoteld zoals een estafette met blokjes leggen, konden zich uitleven in voetbalvormen, gevarieerde tikspelen en trefbalvormen.

Examinator Fred Peters benadrukt ook het belang van goede didactische en stimulerende vaardigheden bij mensen die met groepen omgaan: ,,Niet iedereen is een geboren leider, met behulp van deze opleiding sta je veel zelfverzekerder en zelfbewuster voor de groep. De deskundigheid waarmee de recreatiesportleider(ster) te werk gaat kan alles bepalend zijn voor het plezier dat de sporter(ster) aan zijn of haar sport of activiteit kan beleven." VEELZIJDIG Met dit diploma in je bezit kun je binnen de sportieve recreatie alle kanten op, vult Maarten van Bergen aan. ,,Denk naast sportverenigingen aan welzijnswerk, club- en buurthuiswerk, sporthalbeheer, jeugdvakantiewerk, speeltuinwerk, scouting, campings, recreatiebedrijven, evenementenorganisaties, outdoorbedrijven en het gevangeniswezen.

Voor basisschoolleiders en leidinggevenden in de buitenschoolse opvang is het een vermeerdering van kennis op het gebied van animatie, spelen en spelletjes. Aan het eind van de opleiding ben je in staat om recreatieve behoeften te signaleren bij de diverse doelgroepen en passende sport- en spelactiviteiten te organiseren." AVOND Van Bergen: ,,De LSR-opleidingen zijn ook interessant voor iedereen die werkzaam is in het basisonderwijs, voortgezet of beroepsonderwijs, studeert aan een ROC, Cios of ALO. Het is een avondopleiding die duurt van oktober tot april, waarbij je een officieel erkend diploma verkrijgt. De kosten bedragen globaal 900 euro. Vaak zijn veel werkgevers bereid om een gedeelte van de kosten te vergoeden. Wie er meer over wil weten of de cursus wil volgen, kan zich melden bij: mbvsport@telfort.nl."

Foto: Linda, Jesse en Lars met hun opleiders en de leerlingen van De Spreng.